Projekt Erasmus+ 2020 - 2022
"Sustainable food culture - from the past into the future"
Relacja z pierwszego spotkania online uczniów na platformie GoogleMeet
Pierwsze spotkanie online studentów projektu Erasmus KA229:
"Sustainable food culture: from the past into the future".
18 marca 2021 roku, nasi studenci z Hiszpanii, Portugalii, Polski, Chorwacji i Francji mieli okazję się spotkać. Gdyby sytuacja była inna spotkalibyśmy się w słonecznej Portugalii, ale ponieważ nie było to możliwe, postanowiliśmy umożliwić naszym studentom przynajmniej wirtualne spotkanie z partnerami projektu.
Z tej okazji nasi wirtualni gospodarze z Portugalii przygotowali interesujący film, który przedstawia nam ich miasto, szkołę, kulturę i styl życia, a jednocześnie odpowiada na wszystkie pytania, które uczniowie z krajów partnerskich zadawali im w ciągu ostatniego miesiąca. Uczniowie zostali podzieleni na mieszane grupy, aby wspólnie przedyskutować, czy we wszystkich naszych językach występują te same przysłowia lub idiomy, a do jakich wniosków doszli uczniowie, można zobaczyć w Padlecie pod tym linkiem https://padlet.com/sustainablefoodcultur.../wlaj8u66qklhtllv.
Filmik ze spotkania: https://www.youtube.com/watch?v=6pcBRU1eKdo
Zwycięski logotyp projektu
Zwycięskie logo projektu: Sustainable Food Culture - from the past into the future
Gratulacje dla grupy chorwackiej !
Logo design by Iris M., Jelena G. and Lana P.
W konkursie brali udział uczniowie 5 szkół partnerskich. W ramach plebiscytu ogłoszonego na platformie TwinSpace oraz portalach społecznościowych szkół wyłoniono zwycięskie logo.
Zapraszamy do obejrzenia logotypów z naszego PLSP zgłoszonych do plebiscytu:
https://padlet.com/katarzynamaciag/atuhzoad9vly2gw1
Filmik: Pobierz plik...
Zwycięski logotyp poniżej:
Erasmus+
Ruszył kolejny projekt międzynarodowy programu Erasmus+. W latach 2020-2022 wspólnie z czterema szkołami średnimi z Hiszpanii, Portugalii, Francji i Chorwacji będziemy realizować projekt „Sustainable food culture: from the past into the future“, w ramach Programu Erasmus+ Edukacja Szkolna KA 2. Partnerstwa Strategiczne. Ten dwuletni projekt finansowany jest w całości ze środków Unii Europejskiej. Grupa projektowa Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych składa się z 16 uczniów, 2 nauczycieli (Katarzyna Maciąg, Andrzej Maldzis), koordynujących całość prac oraz nauczycieli wspomagających realizację projektu. Celem projektu jest wymiana dobrych praktyk w zakresie zdrowego odżywiania się, w powiązaniu ze zdrowym trybem życia i troską o środowisko naturalne. Poza wspomnianymi powyżej, uczestnicy rozwijać będą także kompetencje językowe oraz społeczne, w ramach zaplanowanych w projekcie podróży do szkół partnerskich i związanych z nimi działań. Na czas zdalnego nauczania realizacja zadań projektowych przeniosła się na platformę MS Teams. Międzynarodowa współpraca między partnerami projektu odbywa się na platformie eTwinning.
Adres strony na Facebook'u: https://www.facebook.com/Sustainablefoodculture